Ungefär två timmar från Umeå och strax sydväst om Fredrika ligger Björnlandets nationalpark. Parken bildades 1991 och har sedan utökats under 2017 till att täcka ca 2370hektar. Nationalparken har två huvudsakliga entréer och huvudentrén ligger i den sydöstra delen av parken. Att nå dit kräver ca 20 min på grusväg med bil, innan man slutligen kommer ut till en ordentlig parkering med plats för ett ganska stort antal bilar.
Det finns både parkeringsmöjligheter för personbilar men strax innan man kommer fram till vägens ände så passerar man ett par olika parkeringfickor som skulle rymma en eller kanske till och med flera turistbussar. Nu ska jag dock säga att det jag uppskattar med Björnlandets nationalpark är att det ligger lite avsides och jag hoppas att jag slipper stöta på några turistbussar när jag besöker nationalparken.
Största sjön i Björnlandets nationalpark är Angsjön som ligger precis nordväst om huvudentrén och förmodligen är den attraktion som flest besökare på något sätt ser i nationalparken.
En onsdag mitt i veckan och i början av augusti är man som besökare faktiskt långt ifrån ensam i parken. När jag parkerade den hyrbil jag kommit dit med så var redan två andra bilar parkerade vid huvudentrén och det var uppenbart att parken ändå har rätt många besökare under sommarhalvåret och det med all rätt, parken är fantastiskt fin. Jag har varit i Björnlandet en gång tidigare men då var jag helt själv, med undantag för min resekompis som den gången var en kollega som passade på att testa sina springskor på de hala november stigarna. I november var det ganska öde i parken och jag kan tänka mig att även om parken har besökare även vintertid så är det nog betydligt färre som besöker parken så fort det blivit lite kallare.
Då jag besökt parken tidigare och dessutom gjort en hel del research så visste jag denna gång att det inte fanns en chans att se hela parken under detta besök, inte ens om jag gått utan några kameraprylar och förmodligen nästan sprungit. Även om Björnlandets nationalpark är långt ifrån Sveriges största så skulle jag uppskatta att jag behöver 2-3 dagar kanske till och med fyra dagar för att hinna se och fota allt som behövs för att skapa den timelapse som är grundsyftet till hela besöket.
Då det är första gången jag har med mig en mer eller mindre komplett 3 axlig timelapserigg samt kameran när jag är ute och reser så kände jag dels att det var ett bra tillfälle att testa om allt fungerade bra ihop, att känna efter om något fortfarande saknas och framförallt faktiskt se till att få några kortare 8K timelapse-sekvenser från Björnlandet.
Jag började med att både ta några enstaka bilder för bloggen och filmade lite kring huvudentrén och gjorde även en kortare timelapse vid guldkronan innan dess att jag satte av ut att följa en av lederna i nationalparken. Valet var redan gjort innan att ta den 3,7km röda leden kallad Angsjöleden. Jag valde att gå medurs vilket startar på södra delen av Angsjön och ganska snabbt når man upp på dagens första stopp vilket var Ansjöutsikten som ligger belägen uppskattningsvis 40 höjdmeter över Angsjön.
Väl uppe på utsiktsplatsen satte jag upp kameran för att göra en panorerande timelapse och därefter satte jag mig faktiskt på den enklare (men bekväma) bänk som finns vid utsiktsplatsen och spelade in ett avsnitt till min vlogg. Jag passade även på att ta lite bilder på kameran ”in action” och dessa kommer ni se nedan. Såhär i efterhand kan man passa på att svära lite över att lilla kameran som jag använder för mitt vloggande lyckades tappa fokus från mitt ansikte efter en stund och har istället satt fokusen på kameran bakom mig, oh well.. det får bli att klippa lite i datorn och försöka minska detta så att det inte blir några längre sekvenser där jag är i ofokus. Men det här visar svårigheterna när man gör allt själv.
En stund senare har jag förflyttat mig några hundra meter längre bort på ungefär samma höjdkurva och den här gången har jag bättre syn över det myrområde som ligger vid västra delen av Angsjön. I parken drar det den här dagen in mindre byar med väldigt lätt duggregn och dessa syns tydligt på det avstånd jag befinner mig på och i den färdiga filmen kommer detta ge en viss effekt.
När detta fotostopp är klart och ytterligare en sekvens om ca 320st bilder är avklarade bestämmer jag mig för att täcka lite sträcka och ta mig mot Angsjökojan, belägen på andra sidan Angsjön. Det blir snabbt att tappa ett antal höjdmeter när jag går nerför igen mot sjön och det är helt klart en fördel med bekväma och välknutna skor. Stigen är dock rätt skaplig och snart kommer man ner till en luftig och fin skog med låga tallar och massa blåbärsris. Det luktar härligt i skogen och luften är frisk och den här typen av skog med en mysig stig att följa är nog bland det mest typiska vi har i Sverige. Det är en typ av skog och terräng som passar mig utmärkt och som är snabb att ta sig fram i och ändå trevlig att gå i.
En stund senare är jag framme vid Angsjökojan och det är precis som jag sett innan på bild inte precis en koja utan en mindre timrad stuga med fyra riktiga bäddar (inkl madrasser) samt en stor golvyta, en kamin, ett bord med fyra stolar och en eldplats utanför som jag möter precis ovanför Agnsjöns kant. Stugan är öppen året om och där bor man helt gratis vilket gör att jag absolut skulle kunna tänka mig ett besök i Björnlandets nationalpark även vintertid.
Från stugan är det bara ett 50tal meter ner till vattnet och Angsjön och där nere sätter jag återigen upp kameran för att ta ett par avslutande timelapse-sekvenser.
När jag därefter lämnar Angsjökojan och börjar vandra tillbaka mot bilen är det med fem stycken färdiga sekvenser i bagaget och även med ett par enklare insikter:
1. Jag måste se till att sekvenserna blir något längre för att få mjukare rörelser.
Minst 340st bilder bör jag få ihop i en normal sekvens.
2. Ett Nikkor Z 14-30 F4.0 är nog nästa stora inköp
3. …. tillsammans med en Gnarbox 2.0 och minst 1TB extra hårddisk
4. Se till att alltid vara säker på att det är fokus på mig själv när jag filmar.
Dagen börjar lida mot sitt slut och efter en dryg kilometer är jag tillbaka på den spång som går något 100tal meter från nationalparkens huvudentré och när jag närmar mig eldplatsen i samma område ser jag den guldglänsande nationalparkskronan liggandes i solen längre fram.
När jag slutligen lämnar nationalparken så är det med ungefär 1600 bilder till kommande timlapse samt 19GB film till den kommande vloggen. Totalt ungefär 105GB data från dagen. Det är dessutom en väldigt nöjd fotograf som lämnar parken efter en härlig dag ute där den stora behållningen förutom den vackra naturen, varit att all utrustning fungerar så bra som jag hoppats på eller nästan ännu bättre! Ruskigt ruskigt bra!!