Besökspaus och omtagning av projektet

Hösten går snart över i vinter och med endast ett besök i Björnlandets nationalpark kan man absolut konstatera att det är en lugn period. Flera anledningar till detta. Den som känner mig privat vet att jag brinner för detta projekt. Det är dock så att flertalet motgångar genom projektet har bjudit på ett antal besvikelser. Till några av dessa bekymmer kan listas dessa följande bekymmer: Magsjuka natten mellan dag 1 och dag 2 i Skuleskogens nationalpark feb 2018, Uppdaterad programvara (app) till pan/tilt enheten gjorde kommunikation omöjlig på Gotska Sandön aug 2018, Fel på rampingenheten gav ca 70 nästan helt vita (överexponerade) bilder under en av soluppgångarna i Tivedens nationalpark maj 2018. Slut på batteri långt tidigare än väntat i Skuleskogens nationalpark oktober 2017.
Listan kan göras ännu längre men av de flesta besök som gjorts har väldigt lite material blivit av den kalibern som behövs för att det här ska lyckas som projekt.

Utöver det så är min nuvarande utrustning alldeles för tung och tar lång tid att sätta upp och använda. Det gör att det blir väldigt begränsande och svårt att få det material som man önskar under sina besök i de olika nationalparkerna. Det är för komplext och framförallt oförutsägbart trotts dyr utrustning som kräver lång tid att sätta i ordning. Det känns inte acceptabelt och har lett till flertalet besvikelser. Något måste göras åt detta och mitt beslut är just nu att sälja stora delar av den timelapse-utrustning som jag har för närvarande. Värt att säga är att allt fungerar som det ska men inte passar den typ av arbetsflöde jag har.

Planen är att så småningom köpa en Nikon Z7 eller möjligtvis en uppdatering på denna och ny timelapseutrustning från Syrp. Det kommer bli en Syrp Magic Carpet Carbon fiber 1.2m slider med en Genie 2 Linear och en Genie Pan tilt. Så småningom finns planer på att uppgradera denna rigg med en cabelcam rigg från Syrp kallad Slingshot. Det skulle ge möjlighet att båda snabbt och enkelt kunna få en timelapse i 3 ledder, pan/tilt/slide samt att ta delar av detta och hänga under en cablecam och göra timelapse åkningar upp till 100m.

Fördelen med detta är DESSUTOM att hela utrustningen blir mindre komplex, tar mindre plats, och väger mindre samt blir mycket snabbare att plocka upp och använda. En dag i en Nationalpark kan då gå från att bjuda på 3-4 sekvenser till ett 10-15tal beroende på deras längd. Utöver detta skulle jag med en Genie 2 och en Nikon Z7 på ett enkelt sätt kunna ta med mig allt när jag är iväg med jobbet.

Många stora fördelar med mestadels en stor nackdel, det kostar pengar att köpa in allt.

En tanke om upplösning också, att genomföra projektet i 4K känns just nu inte lika spektakulärt och i dagsläget är 4K fortfarande hett, när det här stora projektet väl blir klart kommer 4K inte längre ligga i framkant och därför behövs något som sticker ut lite mer. Att köpa in en Nikon Z7 (eller möjligtvis en D850) skulle ge möjlighet att fotografera hela projektet i s.k. 8K upplösning (8256 x 5504pixlar). För närvarande är 8K standarden 7680×4320 pixlar vilket ger möjlighet att skala ner bildfilerna en aning, alternativt att göra mindre digitala kamera-glidningar.

I skrivande stund (nov 2018) finns knappt en enda 8K TV ute på marknaden men de första bör kunna finnas tillgängliga för vanliga kunder under 2019. Det innebär att den färdiga filmen i 8K skulle kunna bli klar lagom när 8K funnits på marknaden i 2-3 år, alltså lagom tills dess att ett fåtal kunder faktiskt har börjat införskaffa dessa.

Ett långt inlägg med några inledandet tankar kring det här projektet. Vi får se hur läget ser ut om ca: 6 mån någon gång innan sommaren 2019.